Ste fanúšikom minimalizmu a čistých línií v interiérovom dizajne? Trend skrytých, takzvaných neviditeľných, zárubní ste určite zachytili. Sú ideálnym riešením pre moderné domácnosti, nielen pre tie minimalistické, tento trend si získava obľubu aj v tradičných či futuristických príbytkoch. Povedzme si o ňom niečo viac. 

 

Čo sú to skryté zárubne?

Skryté zárubne sú osadené v jednej rovine so stenou a vytvárajú tak efekt čistej línie, kedy sú dvere so zárubňou súčasťou jedného celku. Žiadne zbytočné výčnelky, iná farba alebo materiál zárubní. 

 

Ako vyzerajú skryté zárubne? 

Hľadáte jednoduché, ale funkčné riešenie, ktoré bude dobre vyzerať? Ste na správnom mieste. Nové technológie nám v súčasnosti umožňujú schovať pánty dverí do steny. Vy tak vidíte dvere v jednej rovine so stenou, krásny hladký prechod bez zárubne. Skrytým zárubniam sa hovorí aj neviditeľné, lebo nimi naozaj sú. Ak sa na dvere pozriete z jednej aj z druhej strany zárubňu nevidíte. Je osadená priamo v stene. Môžete ich osadiť do murovanej i sadrokartónovej steny. 

Vyrábajú sa z hliníku – eloxového alebo surového. Následne sú osadené do špeciálneho stavebného puzdra, ktoré je skryté v stene. Na ich osadenie je potrebný znalý montážnik a vhodná kolmosť stien vo vašom byte či dome. Bez týchto dvoch kritérií to nepôjde.  

 

Moderná zladená domácnosť bez rušivých elementov

Klasické obložkové zárubne už nespĺňajú kritériá interiérových dizajnérov ani bežných ľudí, ktorí hľadajú nové interiérové dvere. Skryté zárubne umožňujú dverám zažiariť, zatiaľ čo oni budú spĺňať svoju funkciu schované v stene. Nemusíte sa báť poškodenia omietky, nakoľko sa táto robí až po osadení zárubne.

Takéto riešenie osadenia dverí dokáže aj v menších priestoroch vytvoriť opticky pocit väčšieho priestoru. 

Zjednotený vzhľad, ktorý vzniká sa vďaka skrytým zárubniam pri pohľade na dvere a stenu, do ktorej sú osadené, prináša nové možnosti. Vybrať si môžete akýkoľvek dekor dverí a zladiť ho so stenou alebo môžete niektoré modely dverí premaľovať rovnakou farbou akú budete mať na stenách, tým docielite dokonalú zladenosť.

Chcete biele steny s bielymi dverami, ktoré vytvoria pocit čistoty? Alebo zvolíte betónovú modernú stierku a zladíte k nej dvere? Takéto kombinácie vyzerajú dobre nielen v domácnostiach, ale aj v kanceláriách a iných komerčných a nekomerčných priestoroch. Čistotu bielej farby ocenia napríklad v lekárskom prostredí. Moderným a útulným riešením je obklad s drevom, vytvorí sa pocit teplého domova, a zároveň zostane zachovaná čistota línií. 

Futuristické domácnosti ocenia efekt neviditeľnej zárubne aj v prípade, že máte v pláne vytvoriť skrytú miestnosť. Zladená stena s farbou a vzorom dverí a dvere bez kľučky. V tomto prípade sa vytvára efekt neviditeľnosti nielen zárubne, ale aj dverí. Mnohí si takto skryjú dvere v predsieni, ktoré vedú do technickej miestnosti a zachovajú efekt čistej steny „bez dverí“. 

Ak by ste potrebovali poradiť, sme tu pre vás. 

Váš tím MoDoS