Presťahovali ste sa do nového bytu alebo prerábate staré bývanie? Pocit byť ako doma, si vyžaduje určitý čas, snahu a dajme tomu, že aj trocha designérkych zručností. Novosť občas naozaj dokáže vytesniť pohodlie. Ale vy tomu môžete zabrániť našimi tipmi. Ako si jednoducho zútulniť domov?

Ak si kúpite vlastnú nehnuteľnosť, ste ochotný investovať do jej úprav a vylepšení o čosi viac, ako keď si bývanie prenajmete. Budete žiť na jednom mieste viac než rok, dva? Určite si pár drobností zaslúži aj tento váš domov. Vybrali sme pre vás 5 tipov, vďaka ktorým si ľahko z domácnosti spravíte skutočný domov. 

 

Malé i veľké dekorácie stien

Dokonca aj minimalisti majú radi kde-tu malý obrázok alebo fotku na stene. Áno, holé steny pôsobia chladných dojmom, a preto pre vás máme hneď 3 spôsoby, ako ich trocha zahaliť. 

 

1. Oblečte aspoň jednu stenu do tapety

Tapety naozaj rýchlo a celkom jednoducho vylepšia vzhľad interiérových stien. Ich výhodou je najmä to, že ak sa vám vzor či farba, ktorú si vyberiete prestane páčiť, jednoducho vymeníte tapetu za novú. 

Medzi ďalšie neprehliadnuteľné plusy patrí rozmanitosť tapiet, a to nielen čo sa druhov týka (3D tapety, klasické tapety, fototapety), ale hlavne vzorov a farieb. Tú svoju si nájde romantická zasnená duša rovnako ako aj milovník rýchlych áut.

 

 

2. Rozjasnite a zväčšte priestor zrkadlom

Žiada si váš priestoru trocha svetla, ktoré ho spraví príjemnejším? S tým si veľmi jednoducho poradí napríklad okrúhle zrkadlo na stenu. Zrkadlá dodajú akejkoľvek miestnosti úplne iný rozmer. A navyše izbu dokážu opticky zväčšiť. Široký výber nástenných, voľne stojacich, guľatých alebo atypických zrkadiel s rámom i bez nájdete na Biano.sk. Stačí, ak zaškrtáte parametre, ktoré vám vyhovujú a vyberiete si medzi stovkami produktov.

 

3. Umenie rozvíja aj vašu osobnosť

Či už ide o plagáty, o obraz vášho obľúbeného umelca, alebo o obrázky, ktoré vám ktosi namaľoval, všetko z vymenovaného môže mať svoje právoplatné miesto. Obrazy v rámoch nielenže dotvárajú domácnosť, ale prebúdzajú kreativitu a rozvíjajú osobnosť. 

Krása prináša do našich životov radosť a priestoru výberom vlastných obrazov, malieb, fotogragií vštiepite trocha vlastnej osobnosti. Čím viac sa obklopíte vecami, vďaka ktorým sa cítite dobre, tým skôr sa zažijete pocit domova.

Ak ste sa rozhodli na stenu vešať svoje fotky, užitočné tipy ako na to sme našli tu.

 

Aj strop môže byť útulný

Možno vám to nikdy nenapadlo, ale aj strop môže váš domov zútulniť. Na trhu nájdete rôzne dekorácie stropu. Vybrali sme pre vás tieto.

 

4. Vytvorte si doma dojem podkrovia

Pýtate sa ako? Úplne jednoducho. Pomocou imitácií drevených trámov. Tie si totiž každý spája s podkrovím. Vyniknú nájmä v priestoroch s vysokými stropmi. Ak vaša izba nie je veľmi priestranná, určite voľte svetlé drevo. 

 

5. Pridajte ďalšie svetlo

Najviac útulnosti priestorom kradne tma a nedostatok denného svetla. Ak predsa len nepratríte k štastlivcom, ktorých domov je presvetlený z každej strany, môžete sa jednoducho vynájsť. 

 

 

Zaobstarajte si pekný luster, ale aj stojacu lampu ku gauču, kreslu alebo do kúta izby. Nezabudnite ani na teplé žiarovky s odtieňmi bielej alebo žltej. Celkovú atmosféru vám pomôžu dotvoriť aj rôzne reťazové žiarovky alebo led pásiky.

Samozrejme nezabudnite na vonné a relaxačné sviečky.

 

Kde sa inšpirovať pri zariaďovaní domova

Počuli ste už o severskom trende hygge? Ten do svojho interiéru môžete dostať úplnými maličkosťami, napr.: mäkkými vankúšmi, prikrývkami, kobercami a ďalšími textíliami či malými dekoráciami na steny. Hygge je tiež možnosťou, ako zo svojho domova spraviť miesto, kam sa budete vždy vracať s radosťou.